Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ


   Θα αναρωτιέστε γιατί αυτός ο τίτλος, ο λόγος είναι οι εικόνες που αντίκρισα την Κυριακή που έτυχε να πάω για ένα μπάνιο μέχρι το Μακρυγιάλι της Ηγουμενίτσας . Για όσους δεν γνωρίζουν, το Μακρυγιάλι είναι μετά από το Δρέπανο και είναι η παραλία που βλέπουμε από αριστερά όπως μπαίνουν τα καράβια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας .



Μακρυγιάλι
Δρέπανο είσοδος λιμανιού Ηγουμενίτσας
 
Ντρέπομαι  φίλοι μου γιατί στην παραλία βρήκα όλων των ειδών τα πλαστικά από ένα ποτηράκι μέχρι μεγάλα δοχεία λαδιού και τελάρα από φελιζολ  και όλα αυτά σε τεράστιες ποσότητες δεν υπήρχε τετραγωνικό μέτρο που να μην είναι και κάτι.
 
Ντρέπομαι λοιπόν, πέρα από τις εικόνες και τις οποίες αρνήθηκα να τις φωτογραφίσω, για τους πολίτες που κατοικούν στην πατρίδα μας και δεν έχουν την παιδεία, για να προστατεύουν το περιβάλλον όπου ζούμε.
  Τα σκουπίδια όλα αυτά, εμείς τα έχουμε αποθέσει, είτε σε δρόμους έξω από κάδους, είτε τα πετάξαμε σε ρέματα και όλα αυτά, σταδιακά με την βροχή πηγαίνουν στους τελικούς αποδέκτες, τη θάλασσα όπου πηγαίνουμε με τα παιδιά μας για ένα μπάνιο , στη λίμνη όπου πάμε για ένα περίπατο ή σε κάποιο ποτάμι κλπ.
 Δεν περνά από το μυαλό των συμπολιτών μας, ότι αυτά που πετάμε από εδώ και εκεί, θα τα βρούμε μπροστά μας ξανά  είτε στη θάλασσα, είτε στη λίμνη, είτε στο ποτάμι και αυτά κάποια στιγμή διαμέσου της τροφικής αλυσίδας θα τα φάμε  ή θα μας δημιουργήσουν ασθένειες κλπ.  

Επίσης μεγάλες ευθύνες έχει η πολιτεία μας (κράτος , τοπική αυτοδιοίκηση ) ένα γιατί δεν εκπαιδεύει τους πολίτες αυτής της χώρας ( ποια είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση που παρέχει μέσα από το σχολείο στα παιδιά μας μηδαμινή) και δεύτερον γιατί δεν έχει περιβαλλοντική πολιτική.
Στο Μακρυγιάλι που είναι η παραλία που κυρίως κάνουν μπάνιο οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας δεν υπήρχε ούτε ένα καλάθι για να αποθέτουν οι λουόμενοι τα απορρίμματα στην παραλία και επίσης ούτε κάδοι .
Το γεγονός ότι είναι αρχή του καλοκαιριού και πιθανόν δεν τους είχαν τοποθετήσει , γιατί πέρσι υπήρχαν, δεν είναι δικαιολογία, γιατί οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας απ΄ ότι ξέρω εδώ και αρκετό καιρό πηγαίνουν για μπάνιο.
 Έχουν περάσει τόσα χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν θα μπορούσαν να προμηθευτούν κάποιο σάρωθρο με το οποίο να καθαρίζουν την άμμο της παραλίας .
Η Ηγουμενίτσα είναι μια πύλη εισόδου για την πατρίδα μας, υπήρχαν πάρα πολλοί ξένοι με τροχοαυτοκίνητα που τα είδαν , δεν σκεφτόμαστε και δεν ντρεπόμαστε για αυτά που θα μεταφέρουν στις πατρίδες τους  κρίμα.
Θυμάμαι πρίν από 36 χρόνια έτυχε να περάσω με αυτοκίνητο από την Αυστρία, στα σύνορα οι τελωνιακοί μετά από τον έλεγχο, μας είχαν δώσει χάρτινες σακούλες για τα προσωπικά μας σκουπίδια, πριν από 36 χρόνια και εμείς ακόμα συζητάμε τι θα κάνουμε τα απορρίμματα που παράγουμε .
Και επειδή όλα τα παραπάνω πιθανόν να σταναχωρήσουν κάποιους  μερικές φωτογραφίες από την θαυμάσια περιοχή του Δρέπανου - Μακρυγιάλι .