Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΧΙΟΝΙ 1


Το σύστημα που θα μας επηρεάσει και θα φέρει το χιόνι. Εδώ το βλέπουμε τα μεσάνυχτα της 
 Τρίτης να αρχίζει να ακουμπά την Ελλάδα όπως δείχνει το Ευρωπαϊκό μοντέλο καιρού.

 
    Συνεχίζουν όλα τα καιρικά μοντέλα και οι αναλύσεις τους να τάζουν καλά πράγματα για Γιάννενα , μάλιστα η πιθανότητα να ξεκινήσει η χιονόπτωση από το μεσημέρι της Τετάρτης μεγάλωσε κατά πολύ , όσον αφορά  την ποσότητα του χιονιού ένα έχω να πω,  ΠΑΠΛΑΜΟΥΔΑ  για αρκετές ώρες και  αν θέλετε να το μεταφράσω  σε αριθμούς, όπως φαίνεται θα είναι από 20εκ έως  30εκ το ύψος της χιονόστρωσης στα Γιάννενα .
Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει να χιονίσει και στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές όπως  Άρτα ,Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, Πρέβεζα της Ηπείρου  σ΄ αυτές τις περιοχές η χιονόπτωση θα κρατήσει μέχρι την Τετάρτη  αργά το βράδυ ενώ στα Γιάννενα θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης .
 Σίγουρα θα δημιουργηθούν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών,αλλά νομίζω ότι  αξίζει να δει η πόλη των Ιωαννίνων μια τόσο αξιόλογη χιονόπτωση.
Δεν πειράζει δεν το ζούμε τακτικά και ας μην γκρινιάζουμε,  λογικά την Παρασκευή δεν θα υπάρχει στους δρόμους, μιας και θα ανέβει αρκετά η θερμοκρασία και σε συνδυασμό με βροχή θα το έχει πάρει.
   




ΧΙΟΝΙ



Αν βγούν οι σημερινές πρωινές προβλέψεις των καιρικών μοντέλων, στα Γιάννενα θα έχουμε χιονόπτωση και χιονόστρωση 30 εκ από Τετάρτη 01/02/2012 νωρίς το απόγευμα, μέχρι το πρωινό της Πέμπτης 02/02/2012 . Φυσικά το βράδυ της Τρίτης θα γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα για την ποσότητα του χιονιού που θα πέσει.
Δύο εικόνες που ψάρεψα στο google και αποδίδουν νομίζω αυτό που θα δούμε το πρωινό της Πέμπτης!!!!!!!!


 

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;


 
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τον εντοπισμό, στο δυτικό Αρκτικό Ωκεανό, μιας τεράστιας «λίμνης» γλυκού νερού που όλο και εξαπλώνεται και η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει ένα ωκεάνιο ρεύμα προερχόμενο από το Ρεύμα του Κόλπου, κάτι που όπως λένε θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των θερμοκρασιών στην Ευρώπη.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας μελέτησαν με τη βοήθεια δορυφόρων τη στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας τη δεκαπενταετία 1995-2010. Βρήκαν ότι από το 2002 έως το 2010 έχει ανεβεί κατά περίπου 15 εκατοστά, κάτι που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 8.000 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού επιπλέον και ισοδυναμεί με περίπου το 10% του γλυκού νερού που υπάρχει στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο όγκος αυτός όλο και αυξάνεται με το λιώσιμο των πάγων, αλλά και με τα ύδατα ποταμών που καταλήγουν στον ωκεανό.
Η άνοδος της στάθμης αποδίδεται εν μέρει στους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι επιταχύνουν το μεγάλο ωκεάνιο ρεύμα Beaufort Gyre (Γύρος του Μποφόρ), βόρεια της Αλάσκα, «φουσκώνοντας» τη θάλασσα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Nature Geoscience. «Στο δυτικό Αρκτικό Ωκεανό, το Beaufort Gyre τροφοδοτείται από μια μόνιμη αντικυκλωνική κυκλοφορία του αέρα», εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Κάθριν Ζιλ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. «Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τα ύδατα, κάνοντάς τα να συσσωρεύονται στο κέντρο του γύρου δημιουργώντας ένα 'θόλο' στην επιφάνεια της θάλασσας».
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φυσικοί ρυθμοί του Γύρου του Μποφόρ επηρεάζονται και από την παγκόσμια υπερθέρμανση, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ωκεάνια κυκλοφορία και για την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Από κλιματικά μοντέλα προκύπτει επίσης ότι ο θόλος, στον οποίο αναφέρεται η Δρ. Ζιλ, ενδέχεται να οφείλεται στον άνεμο που φυσά στην επιφάνεια της θάλασσας, αν και δεν έχουν γίνει εκτενείς μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
Όπως γράφουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, εάν ο άνεμος αλλάξει διεύθυνση, όπως συνέβη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και για περίπου δέκα χρόνια, η «λίμνη» του γλυκού νερού θα μπορούσε να επεκταθεί στον Αρκτικό Ωκεανό ή ακόμη και να εξαπλωθεί στο Βόρειο Ατλαντικό. Κάτι τέτοιο θα διατάρασσε τα ρεύματα που διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη με το να φέρνουν θερμά ύδατα από τους τροπικούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι πιο ήπιες σε σχέση με χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη.
Πηγή :  Η ναυτεμπορική

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Snow Time Lapse


Τρία time lapse με τις χιονοπτώσεις πριν από τα Χριστούγεννα, από τις κάμερες των μετεωρολογικών σταθμών της Ζίτσας (21/12/2011) , της Δωδώνης (22/12/2011) και του Πάπιγκου (21/12/2011) ,προσέξτε πώς λυγίζουν σταδιακά από το βάρος του χιονιού τα κλαδιά από το δεντράκι, που είναι μπροστά από την κάμερα στο Πάπιγκο.
Τα time lapse τα δημιούργησε ο Θωμάς Γεωργίου ένας από τους συντελεστές του http://www.metar.gr/

Ζίτσα 21/12/2011


Δωδώνη 22/12/2011


Πάπιγκο 21/12/2011

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πρωινό 18/01/2012 με -12°C στα Γιάννενα


Το πρωινό της Τετάρτης 18/01/2012, με θερμοκρασία -12°C, συνέχισε να είναι παγωμένη, σε διάφορά σημεία της, η Λίμνη Παμβώτιδα και να μας χαρίζει όμορφες εικόνες .








Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μιτσικέλι 17/01/2012




Το στενό ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στο νησάκι
    Ανήμερα 17/01/2012, της γιορτής  του πολιούχου Αγ. Γεωργίου της πόλης των Ιωαννίνων, ο φίλος μου Αλέξης Αναστασίου, ανέβηκε πάνω στο Οροπέδιο στο Όρος Μιτσικέλι .
Η θερμοκρασία που βρήκε πάνω στο Οροπέδιο 11π.μ. ήταν  -14°C  στα 1600μ υψόμετρο, αυτή τη μέρα επίσης, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που βρίσκεται στην Ανατολή Ιωαννίνων,  κατέγραψε το πρωί, την χαμηλότερη θερμοκρασία στα χρόνια που είναι σε λειτουργία -13,6°C.
Η θέα από εκεί ψηλά είναι μοναδική και πανέμορφη , οι εικόνες δε με το χιονισμένο Οροπέδιο  νομίζεις ότι είναι από Ανταρκτική .
Στις εικόνες μπορείτε να διακρίνετε επίσης, την λεπτή κρούστα πάγου που σχηματίστηκε , σε ορισμένα σημεία της Λίμνης Παμβώτιδας.
Να είσαι καλά φίλε Αλέξη και να μας ταξιδεύεις πάντα με τις όμορφες εικόνες σου.

Η Παμβώτιδα με κρούστα πάγου
Πανόραμα προς τα Δυτικά 
Βόρειο Ζαγόρι
Ανατολικό Ζαγόρι στο βάθος το Μαύρο Όρος
Οι κορυφές της Γκαμήλας
Ο Σμόλικας και τα δάση του Ζαγορίου
Μαύρο Όρος
Η κορυφή στο Μιτσικέλι
Οροπέδιο Μιτσικελίου
Οροπέδιο Μιτσικελίου
Οροπέδιο Μιτσικελίου
Οροπέδιο Μιτσικελίου
Οροπέδιο Μιτσικελίου
Οροπέδιο Μιτσικελίου

Οι πλαγιές γύρω από το Οροπέδιο
Χνάρια από αρκούδα
Ο πάγος και το νερό διαβρώνουν  τους βράχους
Πίστα πατινάζ ο δρόμος για το Οροπέδιο
Ανεμοσούρια από  χιόνι και στο βάθος η Μουργκάνα




Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Θέα από τη Μονή Τσούκας στο Ελληνικό Ιωαννίνων

Σμόλικας
     Από τα Γιάννενα  με το αυτοκίνητο, σε διάστημα κοντά 25 λεπτά,  μπορείς να φτάσεις στην Ιερά Μονή Τσούκας και από εκεί μπορείς να θαυμάσεις, ολόκληρο το λεκανοπέδιο  Ιωαννίνων με τη Λίμνη Παμβώτιδα, τα Τζουμέρκα με τις κατακόρυφες πλαγιές τους , την Ολύτσικα ή Τόμαρος πάνω από την κοιλάδα της Δωδώνης, την Κακαρδίτσα ,το Ανατολικό Ζαγόρι και στο βάθος τον Σμόλικα , το Μιτσικέλι , το Φαράγγι του Άράχθου, μερικά από τα χωριά των Τζουμέρκων, το Ξυροβούνι ακόμα και τα Ακαρνανικά Όρη διακρίνονται παρακάτω από τα Τζουμέρκα όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα από υγρασία .
Ξηροβούνι


Στο βάθος  η Λίμνη Παμβώτιδα και το Μιτσικέλι

Ολύτσικα ή Τόμαρος

Η κορυφή της Ολύτσικας

Ο Άραχθος και το Φαράγγι

Ο Άραχθος και το Φαράγγι

Το Φαράγγι προς το Νότο

 Το φαράγγι προς το Βορρά

Ανατολικό Ζαγόρι και στο βάθος ο Σμόλικας

Κορυφή της Τύμφης

Η Κακαρδίτσα

Η μεσαία κορυφή των Τζουμέρκων





Λίμνη και Μιτσικέλι

Πανόραμα Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Τζουμέρκα

Η φημισμένη κορυφή των Τζουμέρκων Στρογγούλα

Τα Ιωάννινα πίσω από το λόφο της Καστρίτσας

Περιστέρι ή Λάκμος

Η κορυφή Πυραμίδα των Τζουμέρκων

Η πίσω πλευρά από τη Μονή Τσούκας
Σ